Långfredag och det blev lite man tager vad man haver till förrätt. Lantbröd, tomat, basilika, lax och tunnbröd var några av de ingredienser som fanns hemma. Med detta som bas gjorde jag dels en tunnbrödrulle med pepparlaxen samt bruschetta med tomatröra. Förrätter som passar lika bra till påsk som någon annan gång.
Tunnbrödrulle med pepparlax
1 liten bit pepparlax, ca 100 g
1 hårdkokt ägg
2 msk finhackad salladslök
2 msk creme fraiche
2 msk majonnäs
2 msk riven ost (mild)
citron
salt, svartpeppar
1. Hacka salladslöken, ägget och riv laxen i mindre bitar.
2. Blanda med övriga ingredienser och pressa lite citron över. Smaka av med svartpeppar och salt.
3. Bred ut fyllningen på mjukt tunnbröd, rulla ihop och skär i bitar.
Bruschetta med tomat och basilika
1/2 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
3-4 tomater
salt, svartpeppar
citron
olivolja
1. Skiva lantbröd och pensla med olivolja och rosta en stund i ugnen till dess att de börjar få lite färg. Brödet får inte vara för länge i ugnen, då blir det alldeles för hårt.
2. Dela tomaterna och ta bort kärnorna, hacka tomaterna.
3. Finhacka eller riv vitlöken.
4. Hacka basilikan grovt.
5. Blanda alla ingredienser med lite olivolja och pressa en aning citron över. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Skeda upp på de rostade bröden och ät genast, mums!