Traditionell knäck och kola med flingsalt kokt i järngryta.

I vårt hus är det tradition att koka kola och knäck tredje advent. Så var fallet även i år. Det blev vanlig knäck och sedan kola med flingsalt på toppen. Smakbrytningen mellan den söta kolan och saltet är kanon.

I år hade jag dessutom en sockertermometer att ta hjälp av. Kolan blev perfekt när den nådde 122-123º och knäcken vid 127-128º.

image

Knäck

2 dl grädde

2 dl strösocker

2 dl sirap

ca 1-2 msk smör

Koka socker, sirap och grädde till dess att termometern nått 127º eller det går att forma en kula av smeten. Rör ner smöret och skeda upp smeten i knäckformar.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar