Jag var sugen på att göra någon slags gokaka och det passade utmärkt idag med tanke på att vi fick kärt besök. Min mamma fixade middagsmaten och jag något sött och gott till dessert.
Jag gjorde en chokladbotten som jag tryckte ner centerbitar i. Jag utgick från samma recept som till ”Godaste tårtan”.
Kaka
200 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 krm salt
1 centerrulle
smör (till formen)
ströbröd eller kokosflingor (till formen)
Glasyr
100 g 70% choklad
1 centerrulle
1 dl grädde
1 klick smör, ca 25 g
Sätt ugnen på 175°C.
- Kaka: Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
- Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Vänd ner detta i smeten.
- Häll i smord och bröad (jag använde kokos) form med avtagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
- Glasyr: Koka upp grädden och smält smöret i en kastrull.
- Ta den från plattan och låt center och den mörka chokladen smälta ner.
- Bred över kakan i formen och ställ svalt.
- Servera med grädde och bär. Jag hade hallon, blåbär och jordgubbar i frysen som jag tog upp och serverade till.