Jag passade på att köpa en fin ytterfilé när jag handlade häromdagen. Den täckte jag med kryddor och helstekte i ugnen tillsammans med en potatisgratäng som blev något utöver det vanliga.
Kryddig fläskytterfilé
1 fläskytterfilé
ca 1 dl hackade örter, timjan, rosmarin och oregano
1 1/2 msk rosépeppar och grönpeppar
1/3 msk flingsalt
1. Hacka örterna och mortla pepparsorterna och flingsaltet.
2. Blanda allt och lägg det på en skärbräda.
3. Putsa filén och rulla den i kryddblandningen.
4. Bryn filén i en stekpanna, i smör och olja. Lägg den sedan i en ugnsform och stoppa in i ugnen 175º till dess att den nått en innertemperatur av 70º. (min fick nå 73º, gillar den bättre då)
5. Lägg den att vila i folie. Spar stekskyn till såsen.
Krämigt, kryddigt god potatisgratäng
4 stora potatisar
salt
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1-2 tsk balsamicocreme
1 pressad eller riven vitlöksklyfta
2 msk färsk hackad rosmarin
1/2 msk rosépeppar och grönpeppar, mortlad
1. Skiva potatisen, salta och lägg i en smord ugnsform.
2. Blanda grädde, creme fraiche, balsamicocreme, vitlök, rosmarin och peppar och häll över potatisen.
3. Ställ in i ugnen samtidigt som köttet. När köttet är klart ökas värmen till 225º så gratängen blir klar medan köttet vilar och såsen fixas till.
Sås
Smält 1 rejäl klick smör i en kastrull. Blanda ner 1 dl creme fraiche, 1-1 1/2 dl grädde, steksky samt 1/2 msk rosé- och grönpeppar och red av med lite maizena. Börja med lite steksky och tillsätt mer allteftersom så att det inte blir för stark smak. (Kom ihåg att ta reda på den vätska som hamnar i folien medan köttet vilar också).