I somras stoppade jag ner en ytterfilé i frysen eftersom vi inte skulle hinna laga till den då. Idag var det dags att tina den och laga något gott.
Ofta brukar jag helsteka den i ugnen men just idag blev det en gryta med ris, spenat och fruktsalsa till.
Att byta ut ytterfilén till fläskfilé eller varför inte kyckling skulle fungera alldeles utmärkt!
Pepprig ytterfilégryta med fruktsalsa
500-700 g ytterfilé
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 msk grönpeppar
1/2 msk rosépeppar
1 nypa torkade trattkantareller (ca 1/2 msk mortlad och finfördelad)
1 msk balsamicocreme
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt
1. Putsa ytterfilén och dela den i kuber.
2. Bryn den i smör och krydda med salt. Häll över i en gryta.
3. Hacka lök och vitlök fint och stek mjukt i smör.
4. Mortla torkade trattkantareller, rosé- och grönpeppar och låt det steka med löken.
5. Hacka paprikan fint och låt den steka med en stund också.
6. Häll lök och kryddblandningen i samma gryta som köttet och häll på grädde, creme fraiche och balsamicocreme.
7. Låt grytan puttra medan riset kokar.
8. Servera med fruktsalsan och färsk spenat.
Enkel fruktsalsa
1/4 färsk ananas
1/4 honungsmelon
1/2 lime
1-2 msk koriander
1/4 röd chili
Hacka frukt, chili och koriander. Frukten grovt och chili samt koriander fint.
Blanda i en skål och pressa över lite limejuice.