Ett paket MSC-märkt torsk låg på diskbänken och tinade under dagen. När jag kom hem gällde det att snabbt komma på vad jag skulle göra med den. Med en enkel panering av panko och klyftpotatis till skrämde vi bort hungern denna kväll.
Vill man vara säker på att paneringen ska sitta fast bör man dubbelpanera fisken. Vänd den då först i mjöl, sedan ägg och sist panko…..jag var lat så jag använde bara panko. Vilket fick till följd att lite av paneringen släppte taget om fisken och stannade i stekpannan. Fast tillräckligt mycket stannade kvar för att ge god smak.
Det tog inte så lång tid att laga till maten i alla fall. Ungefär 40 minuter från det att potatisen klyftades till dess att allt lades upp på tallrikarna.
Pankopanerad torsk
400 g torsk
salt
1 1/2 dl panko
2 tsk torkad dill
1 – 1 1/2 tsk citronpeppar
1. Låt torskfiléerna tina och dela i bitar. Salta lätt.
2. Blanda torkad dill, citronpeppar och panko,
3. Vänd torsken i blandningen och stek i smör eller rapsolja.
Klyftpotatis
4 potatisar
salt, chiliflakes
olivolja
1. Dela potatisen i klyftor, krydda med salt och chiliflakes och ringla olivolja över.
2. Stek i ugnen 225º ca 30 minuter.
Falsk remouladsås
1 dl creme fraiche
2-3 msk bostongurka
1 tsk senap
svartpeppar, salt
Blanda ingredienserna och smaka av med salt och svartpeppar.