Leifs pepparsås som blev min.

Letade efter recept på pepparsås på nätet. Hittade ett som Leif Mannerström låg bakom, det kan ju inte bli fel. Jag följde receptet till punkt och pricka förutom att estragon (dragon inlagd i vinäger) inte fanns att få tag i på våra affärer. Då tog jag vanlig dragon och bara något kryddmått äppelcidervinäger istället.
wpid-wp-1428081480631.jpeg
Pepparsåsen smakade gott till helstekta potatisar, kalvbiff och tomatsallad.

 

Leif Mannerströms pepparsås
2 msk hel vitpeppar (All peppar ska inte vara i såsen, i Leifs recept använde han en del till pepparsteken han serverade till.)
1/2 msk grönpeppar
1 schalottenlök, finhackad
1/2 msk estragon, finhackad ( jag tog alltså dragon och ett uns vinäger)
2 msk konjak
1 dl rödvin
2 dl grädde
3 dl kalvfond

  1. Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min.
  2. Fräs schalottenlöken, stött grönpeppar, estragon samt lite av den rostade och mortlade vitpepparen.
  3. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.
  4. Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min innan servering.
Så långt gjorde jag precis som det stod men jag tyckte att såsen var alldeles för blek och smaklös så jag kryddade upp den lite till. Först silade jag den så att lökbitarna försvann, tillsatte svartpeppar, vitpeppar och mer grönpeppar. Därefter redde jag av den så att den blev aningen tjockare. Det behövdes även mer sälta så några nypor flingsalt åkte också i. Sen var såsen riktigt god!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar