Långkok i ugnen en söndag i februari blev till en pulled moose. Tanken var nog att det skulle bli en ”vanlig” stek men eftersom köttet fortfarande var långt ifrån klart efter 1 1/2 timme tänkte jag att det skulle ta flera timmar till. Men plötsligt hade det gått nästan 3 timmar (det kan ha varit 4)……många fler än jag tänkt blev det i alla fall. Så när jag öppnade locket till stekgrytan låg den där, den ”dragna älgen”….Så mör och smakrik!
Av detta goda älgkött lagade jag sedan flera smarriga måltider…den åts i hamburgerbröd en dag och till potatisgratäng med en god sås en annan.
Har man ingen älg går det nog lika bra med nötkött, fläskkött eller kyckling, det är ju vanligare. Det viktigaste är att köttet blir så mört att det nästan faller sönder bara man tittar på det….
Pulled moose
600-700 g älgstek
3 dl ljust öl
1 dl vatten
3/4 dl kinesisk soja
1/2 dl hoisinsås
3-4 tsk sambal oelek
1 köttbuljongtärning
1 gul lök i klyftor
3 vitlöksklyftor, krossade
Jag blandade alla ingredienser i en stekgryta och lade i steken. Satte in grytan i ugnen och ställde värmen till 175º. Där fick steken ligga många timmar och dra åt sig alla goda smaker. (Men vänd den gärna då och då så att alla sidor får ta del av allt det goda).
När steken var klar gjorde jag en sås som jag tänkte kunde vara bra att ha när köttet skulle ätas. Jag tog 1/2 dl steksky, 1 dl grädde och 1 1/2 – 2 dl creme fraiche och lät det koka ihop.
Tack för tipset! Det ska vi prova;-)
Kul!