Sonen undrade varför jag inte alltid gör stek så här?

image
Smakrik älgstek.

På min födelsedagsbuffé hade jag älgstek tillagad i många steg. Den fick ligga i marinad både innan stekning och efter. Allt för att bli riktigt saftig och smakrik.

Jag hade sex älgstekar som jag en kväll (fredag) lade i en ”förmarinad” (jag lade ner stekarna frusna). Marinaden blandade jag av det som fanns i kylskåpet och skafferiet. Jag tömde det sista ur flaskor och burkar och resultatet blev som följer:

”Förmarinad”

1 liter ljust öl

2 liter köttbuljong

2 gula lökar, i klyftor

1 chili, i tunna skivor

1 dl hoisinsås

3-4 msk ketjap manis

2 dl kinesisk soja

6-7 cm skivad ingefära

 

Jag blandade alla ingredienser i en stor kastrull (10 l). Den ställde jag svalt, i matkällaren, sedan fick stekarna ligga där till nästa förmiddag (lördag) när jag stekte dem i järngryta i ugnen. (”Förmarinaden” använde jag inte mer, fast det kan man säkert om man vill)

 

Då lagade jag stekarna enligt mitt eget recept på Hoisin- och ingefärsstek. Jag stekte köttet i två omgångar. Varje omgång tog ca 1 1/2 – 2 timmar. När köttet var klart tog jag upp det, lade det i kastrullen igen och hällde över vätskan från stekgrytan.

 

Där fick det sedan ligga till nästa förmiddag (söndag). Då tog jag upp köttet, torkade av och skar upp det innan jag vaccumpackade det hela. Jag gjorde flera små paket för att det kött som eventuellt blev kvar efter födelsedagen skulle gå att frysa in och äta vid ett senare tillfälle.

 

När vi åt av köttet dagen efter födelsedagen påpekade sonen att köttet smakade mycket mer än det brukar göra. Jag berättade att det förmodligen berodde på att det fått ligga i smakrika marinader flera gånger.

Som en följd av det undrade han varför jag inte alltid gör så? Hm , kan det ha att göra med att jag sällan är så välplanerad i min matlagning som jag var nu till födelsedagen??

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar