Helstekt rostasfilé

Du visar för närvarande Helstekt rostasfilé

I frysen fanns det en bit kalvkött som det stod rostfilé på. Något jag aldrig hört talas om förut. Rostbiff eller filé, men inte rostfilé.

Efter att ha klurat en stund och sen frågat mamma kom jag fram till att det var samma styckningsdetalj som heter rostas i min mormors gamla kokbok. Tänk vilken tur att jag fortfarande får lära mig nytt (händer förstås hela tiden…).

En oerhört mör och fin bit, precis lagom stor för två personer. Köttet helstekte jag i ugnen. Med en enkel pepparsås till och en bakad potatis med lite kryddsmör i blev det en riktig festmåltid.

Rostas

1 rostasfilé (eller annan filé)

1 1/2 msk grön- och rosépeppar

1/2 msk flingsalt (knappt)

1 stor vitlöksklyfta

smör, rapsolja

 

1. Mortla pepparsorterna, flingsaltet och vitlöksklyftan.

2. Bred ut kryddorna på en skärbräda och rulla runt det avtorkade köttet så att det täcks av kryddorna runt om.

3. Bryn köttet runtom i en stekpanna med olja och smör.

4. Stick in en köttermometer och stek till önskad innertemperatur (60-70°).

5. Eftersom jag hade den bakade potatisen inne på 225° fick köttet åka in mot slutet av potatisens bakningstid. Det gjorde att det gick ganska snabbt.

Jag gjorde såsen i samma stekpanna som jag brynte köttet i.

Enkel pepparsås

Lägg i en klick smör i stekpannan och tillsätt 2 dl grädde och 1 dl crème fraiche. Mortla 1 msk grön– och rosépeppar och häll ner kryddorna i såsen. Dela 1 köttbuljongtärning (ca 1/3) och smula ner även den i såsen. Jag silade av såsen för att få bort de största pepparkornen innan servering.

Till den bakade potatisen gjorde jag ett kryddsmör med riven vitlök, lite flingsalt och några teskedar hackad persilja.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar