Älgfärspaj med ajvar relish

I vårt kylskåp fanns det en färdig pajdeg som det var dags att använda. Älgfärs i frysen och lite annat smått och gott i kylskåpet blev till en god tisdagspaj. Fast den smakar nog lika gott vilken annan veckodag som helst.

En klick creme fraiche eller turkisk yoghurt blir pricken över i!

Medan pajskalet förgräddade gjorde jag köttfärsssåsen.

Köttfärssås

ca 300 g älgfärs

1/2 röd lök

1 vitlöksklyfta

1 1/2 dl tomatsås ( av pizzatyp)

1 1/2 dl vatten

1-1 1/2 msk ajvar relish

köttfond motsvarande 1/2 buljongtärning

salt, svartpeppar och paprikapulver

1 1/2 dl tärnad fetaost

olja att steka i

Jag hackade lök och vitlök och fräste mjukt i olja. Därefter åkte färsen i och fick steka med till dess att den fick färg. Jag kryddade med lite salt, svartpeppar och paprikapulver. Sen var det dags för ajvar relish, tomatsås, vatten och köttfonden. Allt fick koka ihop till dess att vätskan nästan var helt borta. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Lägg i fetaosten och låt den puttra med någon minut.

Därefter lägger man ner köttfärsröran i pajskalet och häller på äggstanning.

Äggstanning

3 ägg

2 dl grädde

2 dl riven mozarella

en nypa salt

Grädda pajen mitt i ugnen cirka 30-35 minuter (eller till dess att den stelnat) i 200º.

Vi fick bladspenat till vår paj.

 

Nygräddad paj.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar