Holländsk rispudding, tradition den här helgen!

I gömmorna här hemma finns en väl tummad kokbok, utan pärmar, som kommer från min mormor. En riktig skatt! I den finns ett recept på Holländsk rispudding, påminner om Ris a la Malta. Det fick vi alltid på Trettondagsafton när hon bjöd på middag. Hon hade ofta lite risgrynsgröt kvar sedan någon dag tidigare som hon utgick ifrån. Hon serverade den med strössel på toppen, förutom den traditionella saftsåsen. Jag brukade ta mycket från ytan i skålen så jag fick massor av strössel…..saftsåsen struntade jag alltid i….

Här kommer receptet som det står i boken:

Holländsk rispudding

1 kkp risgryn

1 kkp vatten

9 dl mjölk

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

1 dl vispgrädde

1 blad gelatin

”Risgrynen sköljas, förvällas i kokande vatten, mjölken tillsättes. Grynen kokas, tills de äro mjuka, avsmakas med socker och vaniljsocker och får kallna. Grädden vispas till hårt skum och blandas jämte det i lite hett vatten upplösta gelatinet i risgrynen, som upphälles i glasskål eller karott och får stelna. Serveras med saftsås. Kan även tillagas utan gelatin”.

Vi fick en variant idag, gröt blandad med lite vispad grädde, vaniljsocker och strössel på toppen ( struntade i saftsåsen även nu…)!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar