Mormors sockerskorpor

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

När jag var liten fick jag alltid baka sockerskorpor med min mormor innan jul. För mig var det den absolut viktigaste jultraditionen när jag var barn. När jag blev äldre fick jag ta del av mer och mer när det gällde sockerskorpsbaket. Till slut var det jag som stod för både degtillverkning och bak. Skorporna blir försvinnande goda och smakar allra bäst till kall mjölk, fast julmust till är också gott!

Receptet heter ursprungligen Danska skorpor (tror jag). I mormors gamla receptbok står bara ingredienserna, inte hur man ska göra, så nog är det tur att jag fick vara med och lära mig av henne.

Sockerskorpor i ugnen!

Mormors sockerskorpor

250 g smör

120 g strösocker

2 1/2 dl mjölk

680-720 g vetemjöl

2 rågade tsk bakpulver

1. Rör mjukt smör (inte smält) och socker tills sockerkristallerna löst sig.

2. Blanda i mjölken.

3. Blanda hälften av mjölet med bakpulver och rör i det.

4. Sen får man känna sig för hur mycket mer mjöl man ska ha i. Det ska bli mycket lösare än pepparkaksdeg men inte så att det klibbar mot bakbordet. Man får testa sig fram. Men som sagt ta inte allt mjöl då blir det för hård deg.

5. Kavla sen  och ta ut ”rundlar” med hjälp av ett mått. Kavla ca 3-5 mm tjockt. ( Man kommer att upptäcka vad som blir lagom. Blir de för tunna är de svåra att dela när de är gräddade).

6. Grädda i 200 grader tills de fått fin färg.

7. Dela dem med en lilleman direkt de kommer ut ur ugnen.

8. Lägg de med den skurna sidan uppåt på en plåt och grädda dem en kort stund i 225 º tills de fått lite färg.

9. Torka dem sen på lägsta temperatur i ugnen. De kan de ligga lite omlott/ på högkant annars ryms de inte. Helst 50 grader men 75 går också bra. Ha ugnsluckan på glänt, jag brukar sätta en träslev emellan. Men passa värmeelementen bara… Det tar mellan 2-6 timmar innan skorporna är helt torra.

10. Sen är det bara att äta och njuta.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar