När vi hade den stora godistillverkardagen i söndags gjorde jag chokladkola med flingsalt också. De blev mycket goda men lite hårda, jag stod och sov vid spisen så jag såg inte att smeten började se klar ut….inser att jag verkligen skulle behöva en sockertermometer. Det ska jag nog önska mig inför nästa jul….eller så köper jag mig en. Smakbrytningen mellan det söta och salta blev i alla fall förträfflig!
Chokladkola med flingsalt!
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk flytande glykos
1.Smält smöret i en vid tjockbottnad kastrull.
2.Blanda ner övriga ingredienser och vispa med en visp så smeten blir jämn.
3.Koka på medeltemperatur tills smeten går att forma till en kula när man häller lite smet i kallt vatten.
4. När kolan är klar gör man antingen som jag och skedar upp smeten i knäckformar. Strö sen över flingsalt. Eller så gör som det står i alla kolarecept och häller upp smeten i en bakplåtspappersklädd form. Låt stelna och skär/klipp i önskad storlek. Vik in kolorna i papper eller slå in dem i plastfolie.