Ikväll ska vi ha gäster och jag har förberett en sommarbuffé nu på eftermiddagen. Det är underbart sommarväder idag med 28 º i skuggan. Jag hoppas vi kan sitta ute och äta men himlen är full av mörka moln så det är tveksamt.
Obi Wans köttfärspaj, kräftor med ingefärs- och vitlöksmajonäs, kräftstjärtröra samt en grönsallad. Till salladen serverar jag vinegretten jag använde häromdagen till de grillade grönsakerna. Varma baguetter samt vanligt knäckebröd, typ Husman, serveras till.
Obi Wans köttfärspaj
Börja med att göra en pajdeg som får vila i kylen medan köttfärsröran steks.
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk vatten
Köttfärsröra:
600 g köttfärs, jag använder älgfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2-3 msk tomatpuré
1/2 – 1 dl ketchup
1 ”köttfondsbit” ex Knorrs Fond du Chef eller 1 köttbuljontärning
2 dl vatten
salt , peppar, paprikapulver
3 dl riven ost
1. Hacka lök och vitlök och stek mjukt.
2. Tillsätt färsen och bryn den. Tillsätt kryddorna, salt, peppar, paprikapulver
3. Häll på tomatpuré, ketchup, ”köttfondsbit”, samt vatten.
4. Låt vätskan koka in.
5. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform.
6. Häll på färsen samt 3 dl riven ost ovanpå.
7. Vispa ihop: 4 ägg, 3 dl grädde samt lite salt och parikapulver och häll över blandningen.
8. Grädda i 200 grader till dess att fyllningen stannat, cirka 30 minuter
Kräftstjärtröra
1 burk kräftstjärtar
1 avocado
1 röd lök
1/2 röd paprika
1 vitlöksklyfta
koriander, dill, persilja
saften från 1/2 lime
cayennepeppar
lite salt
1. Hacka lök, paprika, vitlök fint.
2. Dela avocadon i bitar.
3. Grovhacka kräftstjärtarna
4. Hacka de färska örterna.
5. Blanda ihop allt och pressa över lime samt krydda med salt och cayenneppar.
Majonäs med vitlök, ingefära och lime:
Majonäs är enkel att göra själv bara ägg och olja har samma temperatur.
2 äggulor
2 dl olja
1. Vipsa äggulorna, fortsätt att vispa medan oljan tillsätts i en fin stråle.
2. Riv ingefära, vitlök fint på ett rivjärn och blanda i.
3. Tillsätt saften från 1/2 pressad lime.
4. Krydda med en aning salt samt chiliflakes.
Till allt detta serveras en grönsallad med:
Romansallad, grön paprika, sockerärtor, gurka och squash från trädgården, persilja. Vinegretten som jag gjorde när vi grillade häromdagen med bl. a ingefära och lime passar bra till.
Några bitar husman och några baguetter till de som vill ha finns också på bordet!