Sommarbuffé

Du visar för närvarande Sommarbuffé
Kräftor med hemgjord majonäs

Ikväll ska vi ha gäster och jag har förberett en sommarbuffé nu på eftermiddagen. Det är underbart sommarväder idag med 28 º i skuggan. Jag hoppas vi kan sitta ute och äta men himlen är full av mörka moln så det är tveksamt.

Obi Wans köttfärspaj, kräftor med ingefärs- och vitlöksmajonäs, kräftstjärtröra samt en grönsallad. Till salladen serverar jag vinegretten jag använde häromdagen till de grillade grönsakerna.  Varma baguetter samt vanligt knäckebröd, typ Husman, serveras till.

Obi Wans köttfärspaj

Börja med att göra en pajdeg som får vila i kylen medan köttfärsröran steks.

Pajdeg:

100 g smör

3 dl vetemjöl

2 1/2 msk vatten

Köttfärsröra:

600 g köttfärs, jag använder älgfärs

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

2-3 msk tomatpuré

1/2 – 1 dl ketchup

1 ”köttfondsbit” ex Knorrs Fond du Chef eller 1 köttbuljontärning

2 dl vatten

salt , peppar, paprikapulver

3 dl riven ost

1. Hacka lök och vitlök och stek mjukt.

2. Tillsätt färsen och bryn den. Tillsätt kryddorna, salt, peppar, paprikapulver

3. Häll på tomatpuré, ketchup, ”köttfondsbit”, samt vatten.

4. Låt vätskan koka in.

5. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform.

6. Häll på färsen samt 3 dl riven ost ovanpå.

7. Vispa ihop: 4 ägg, 3 dl grädde samt lite salt och parikapulver och häll över blandningen.

8. Grädda i 200 grader till dess att fyllningen stannat,  cirka 30 minuter

Kräftstjärtröra

1 burk kräftstjärtar

1 avocado

1 röd lök

1/2 röd paprika

1 vitlöksklyfta

koriander, dill, persilja

saften från 1/2 lime

cayennepeppar

lite salt

1. Hacka lök, paprika, vitlök fint.

2. Dela avocadon i bitar.

3. Grovhacka kräftstjärtarna

4. Hacka de färska örterna.

5. Blanda ihop allt och pressa över lime samt krydda med salt och cayenneppar.

Majonäs med vitlök, ingefära och lime: 

 Majonäs är enkel att göra själv bara ägg och olja har samma temperatur.

2 äggulor

2 dl olja

1. Vipsa äggulorna, fortsätt att vispa medan oljan tillsätts i en fin stråle.

2. Riv ingefära, vitlök fint på ett rivjärn och blanda i.

3. Tillsätt saften från 1/2 pressad lime.

4. Krydda med en aning salt samt chiliflakes.

Till allt detta serveras en  grönsallad med:

Romansallad, grön paprika, sockerärtor, gurka och squash från trädgården, persilja. Vinegretten som jag gjorde när vi grillade häromdagen med bl. a ingefära och lime passar bra till.

Några bitar husman och några baguetter till de som vill ha finns också på bordet!

 


En grön, grönsallad!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar