För ett tag sedan hade jag ett gäng grönsaker i kylen som började bli lite trötta. Det var definitivt dags att göra något med dem. Planen var att göra en grönsaksröra och stoppa in i kylen. Tänkte att det var en bra bas att ha till övrig matlagning. Men så blev det inte. Bäst jag stod där och hackade grönsakerna kom ett plötsligt lasagnesug. Sagt och gjort. Så fick det bli. Och som den blev. Såååå god! Faktum är att det nog är den godaste lasagne jag lyckats laga till. Här kommer receptet som jag kom ihåg att jag gjorde. Jag kommer definitivt att laga den igen!
Lasagne-kanske världens godaste
Grönsaksröra
10-15 cm squash
1 rödlök
1 gul paprika
5-6 champinjoner
10-12 små tomater
1 näve trattkantareller
1 burk tomatsås (som finns med i pizzakit)
kantarellfond
salt, svartpeppar, chiliflakes
3-4 dl riven ost att lägga ovanpå
Ostsås
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl keso
2 dl riven ost
1/2 buljongtärning, grönsaks- eller höns
salt, svartpeppar
smör
1-2 msk mjöl
1. Hacka grönsakerna och stek i olivolja. Börja med squash, champinjoner och rödlök. När de stekt en stund tillsätts tomater och paprika.
2. Häll på tomatsås, kantarellfond och smula ner en näve torkade trattkantareller.
3. Krydda med salt, svartpeppar och chiliflakes.
4. Fortsätt koka ihop på låg värme medan såsen lagas till.
5. För att göra såsen börja smälta en rejäl klick smör i en kastrull.
6. Rör ner mjölet, smulad buljongtärning och vispa sedan i grädde och creme fraiche.
7. Tillsätt keso och riven ost.
8. Smaka av med salt och svartpeppar.
9. Varva ostsås, lasagneplattor och grönsaksröra. sist ett lager lasagneplattor och ostsås överst.
10. Avsluta med riven ost på toppen.
11. Gratinera i ugnen 200°, 30-40 minuter.
Servera med en grön sallad.