Jag är precis som många andra förtjust i semlor. Kardemumma, mandelmassa och grädde inneslutet i en fluffig bulle. Ljuvligt gott! Idag fick jag för mig att jag skulle baka en kladdkaka istället, mest beroende på att det inte fanns någon jäst hemma. Resultatet blev semmelkladdkaka i minimodell.
Jag googlade runt efter ett recept och det första som dök upp hittade jag på Kungsörnens sida. Efter att ha fortsatt att googla en stund såg jag att många av de bakinspiratörer som finns på nätet använt just det receptet. Det blev mitt val också och jag behövde inte ändra något i receptet, förutom att jag hade mald kardemumma istället för kärnor. I mitt skafferi var det färdigmald som fanns så då fick det ersätta kärnorna. Eftersom mortlade kärnor är mer smakintensiva tog jag lite mer kardemumma än det var i Kungsörnens recept.
Jag valde dessutom min vana trogen att göra små kladdkakor i muffinsformar istället för en stor kladdkaka. Det är så praktiskt att ha frysen och plocka fram det antal som behövs när det är dags att bjuda på fika. HÄR hittar du originalreceptet.
Så här gjorde jag:
Semmelkladdkaka i minimodell (20 st)
150 g smör
100 g mandelmassa
2 1/2 tsk malen kardemumma (eller 2 tsk mortlade kärnor)
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
till servering
flagad mandel
vispgrädde
1. Smält smöret och låt det svalna något.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Riv mandelmassan.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
4. Rör ner det avsvalnade smöret i äggblandningen tillsammans med mandelmassan.
5. Vänd försiktigt ner mjölblandningen.
6. Fördela i ca 20 muffinsformar.
7. Grädda i 175°, ca 13-15 minuter.
Vispa grädden, rosta mandelflagor i en stekpannan och garnera kladdkakorna. Sen är det bara att smaska i sig.