Kyckling med parmesan och soltorkade tomater

Du visar för närvarande Kyckling med parmesan och soltorkade tomater

Som ni vet firade jag 60 år för ett tag sedan. Då bjöd jag bland annat på stekt kycklingfilé skuren i tunna skivor. Alla gäster som planerat att komma dök inte upp, dels på grund av vädret efter vägen, dels på grund av sjukdom. Det innebar att det blev kyckling över som raskt placerade i frysen. I går plockades den fram och fick en god sås till. Det blev en helt ny rätt som serverades tillsammans med potatisgratäng.

När jag lagade till kycklingen hade den fått ligga i min gochujangmarinad över natten. Men om du inte har färdig kyckling kan du steka den och krydda med valfria kryddor. Det är framförallt såsen som gör den här rätten. Vi var fyra vuxna som åt av kycklinggrytan, men det blev rester kvar så den hade räckt till två till.

Kyckling med parmesan och soltorkade tomater

4 färdigstekta kycklingfiléer.

2 vitlöksklyftor

1 burk soltorkade tomater i olja

1 gul lök

2 kycklingbuljongtärningar

1 1/2  – 2 dl creme fraiche

3 dl grädde

2 dl fint riven parmesan

1 citron, zest och saft (från halva)

salt, svartpeppar

1 kruka  basilika

smör och olja att steka i

 

1. Hacka den gula löken fint, riv vitlöksklyftorna

2. Hacka de soltorkade tomaterna fint.

3. Stek löken mjuk i olja och smör. Tillsätt de soltorkade tomaterna efter en stund.

4. Riv parmesan och zest från en tvättad citron. Blanda ner med lök och tomater och pressa i lite citronsaft.

5. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt creme fraiche och grädde.

6. Låt såsen koka ihop och smaka av med salt och svartpeppar.

7. Skiva de färdigstekta kycklingfiléerna och lägg de i såsen. Låt grytan koka ihop cirka 15 minuter.

8. Sist hackas basilikan och blandas ner i kycklinggrytan.

 

Jag gjorde en potatisgratäng där jag varvade lätt saltad potatis, gul lök och riven prästost. 3 dl creme fraiche och 3 dl grädde blandades med fint riven vitlök, några teskedar balsamicocreme och ungefär en matsked kalvfond. Sen hällde jag det över potatisen och stoppande in i ugnen på 175°. När gratängen började bli krämig fördelade jag riven ost ovanpå, ökade värmen till 225° och lät den vara i ugnen till dess att osten fått fin färg.

Sen var det bara att äta och njuta. Kycklinggrytan skulle smaka toppen till pasta eller ris också.

På den här bilden saknas basilikan!

Krämig och god gratäng.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar