Mormors makaronivälling

Du visar för närvarande Mormors makaronivälling

Min mormor, som var blind, bjöd på många fina, goda matminnen under min uppväxt. Jag kan se henne framför mig där hon vant rörde sig mellan diskbänk, skafferi, kylskåp och spis medan hon trollade fram allt gott. Ett minne som gör mig varm inombords och får mig att känna ett lugn. Det är så viktigt framförallt dagar som dessa när hela världen vänts upp och ner, när allt som är vanligt inte gäller längre.

En av de godaste rätter jag minns, förutom morotspudding förstås, är makaronivälling. Ja, för den oinvigde låter det konstigt, jag vet. Men jag lovar det är en av de godaste saker man kan äta. Comfort food när den är som bäst. Dessutom lika gott att äta som det är enkelt att laga till.

När mormor kokat idealmakaroner och fick rester över visste jag att till frukost dagen efter skulle det bjudas på makaronivälling.

Jag hade inga färdigkokta makaroner så jag började med att koka ett gäng i lättsaltat vatten. Här ska det inte vara något tuggmotstånd, inget italienskt al dente alltså. Utan de ska koka till dess att de är helt mjuka men utan att bli sönderkokta.

Övrigt som behövs är:

1 liter 3% mjölk

1/3 tsk salt

1 1/2 – 2 msk strösocker

1 kanelstång

Koka upp mjölken med alla ingredienser förutom makaronerna. När mjölken kokat upp tillsätts makaronerna. Låt allt bli varmt, sen är det bara att njuta. Faktum är att makaronivällingen är som godast dagen efter…så se till att det räcker till flera portioner…..just saying…

En plätt är bra att ha i botten på kastrullen när man kokar mjölk. Då kokar den inte över.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Hannele

  Oooo makaroni välling. Nostalgi. Men vad är en plätt?

  1. Katarinas spis

   Hej! Ursäkta att du fått vänta på svar. Det är en metallgrej man lägger i botten på grytan så hörs det när mjölken kokar. Min mormor var blind därför var den hennes hjälpmedel. Kanonbra! Vet faktiskt inte vad det heter på riktigt och om det ens finns att få tag i längre. Hälsningar Katarina

 2. Joel

  Åååh tack! Min mormor gjorde också alltid makaronivälling till mig och min syster när vi var små. Det var det bästa jag visste och jag ska lätt tillaga detta till mina barn och barnbarn. 🙂

  1. Katarinas spis

   Så roligt! Mormödrar och deras mat är guld värd! Hoppas dina barn och barnbarn blir lika förtjusta som du och jag är! 🙂

Lämna ett svar