Lingonlax med kantareller

Du visar för närvarande Lingonlax med kantareller

För några helger sen lagade jag till lax med gula kantareller, jag kallade den lingonlax med kantareller. Som vanligt tog jag av det som fanns hemma och lagade till ett eget hopkok. När jag sen hade lagat till rätten fick jag klart för mig att det fanns recept på nätet som kallas för exempelvis viltlax som liknar mitt recept. Eller om det är mitt recept som liknar de som redan finns kanske? Mitt sätt och de recept som finns på nätet är inte helt lika, om än de liknar varandra. Vill du testa hur jag lagade till min lax kommer receptet här. Jag tyckte i alla fall att det blev jättegott och kommer definitivt att laga till något liknande igen. Hoppas du också gillar det.

Lingonlax med kantareller

2 portionsbitar lax

1 liten rödlök

1/2 msk kantarellfond

1 1/2 dl crème fraiche

1 dl grädde

2-3 msk rårörda lingon eller lingonsylt

salt, svartpeppar

smör

1/2 citron

1/2 dl dill

Stekta kantareller

100 g gula kantareller

smör

svartpeppar

ca 1 dl hackad persilja

Potatisstomp

kokt potatis

smör

flingsalt

 

1. Börja med att koka potatis i en kastrull. Skalad eller oskalad. Beror på hur fint skalet är.

2. Medan potatisen kokas skivas rödlöken fint. Stek den mjuk i smör.

3. Blanda ner kantarellfond, crème fraiche och grädde och låt sjuda på svag värme. Tillsätt de rårörda lingonen eller lingonsylten. Börja med den mindre mängden och smaka ev. av med mer bär.

4. Krydda laxbitarna med salt och svartpeppar. Lägg ner dem i såsen. Vänd laxbitarna efter ca 5 minuter. Tillsätt hackad dill och pressa över citron när laxen nästan är klar.

5. Koka vätskan ur kantarellerna i en liten stekpanna och smält sedan ner rikligt med smör. Bryn kantarellerna och krydda med salt, svartpeppar och sist hackad persilja.

6. När potatisen kokat klart, slå av vattnet och mosa potatisen grovt med smör och flingsalt.

7. Lägg sedan upp lax, sås,  potatisstomp och kantareller på en tallrik och njut av en god måltid. Det gjorde jag!

Eftersom jag lagade till 2 portionsbitar lax räckte det till ytterligare en måltid åt mig. Perfekt!

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar