När jag köper laxsidor på affären brukar jag frysa in stjärtdelarna i mindre bitar på en gång. Eftersom de delarna inte riktigt passar att steka som hela bitar är det kanon att finna i frysen när det är viktigt att middagen går snabbt.
En riktigt god men tillika enkel sås lagades till häromdagen. I kylen hade jag turen att ha några ugnsbakade tomater kvar som fick ge extra smak. Men har man inte det går det förstås lika bra att dela och lägga i färska tomater, eller varför inte några soltorkade. Den här såsen mättade två personer.
Snabb laxsås till pastan
100 – 125 g lax
10 cm purjolök
smör
1 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1/2 fiskbuljongtärning
salt, svartpeppar
citron
tagliatelle
1. Börja med att koka upp pastavattnet och koka pastan till dess att den är klar.
2. Skär laxen i små kuber och salta lätt på en tallrik.
3. Strimla purjolök och stek mjuk i lite smör.
4. Häll på vatten, grädde och smula ner buljongtärningen.
5. Tillsätt rester av ugnsbakade tomater, eller färska tomater i mindre bitar.
6. Lägg i laxen och pressa i citron. Låt laxen sjuda med på låg värme till dess att bitarna är färdiga. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
7. Låt pastan rinna av i ett durkslag och servera med laxsåsen. Några salladsblad smakar gott till.