Star Wars cookies

Du visar för närvarande Star Wars cookies

Som många redan vet är jag en riktig Star Wars nörd. Jag vet inte hur många gånger jag sett filmerna, i alla fall inte de äldre. De senaste har jag fortfarande lite lättare att komma ihåg antalet tittningar men det lär snart förändras. Eftersom jag gillar rymdsagan letar jag saker att som antingen passar som inredning eller något jag faktiskt har praktisk nytta av.

För ett tag sedan hittade jag en mönsterkavel när jag googlade runt på nätet. Plötsligt kom känslan av att just den kaveln verkligen var något jag ”villhövde” ha….inte för att jag brukar baka småkakor men tanken att bjuda på kakor med reliefmotiv från min favoritsaga gick inte att motstå. Här snackar vi kvalitetshöjning på julkakorna deluxe…

När kaveln så kom hem var det dags att leta recept på kakor som inte flyter ut i ugnen….det skulle ju förstöra hela upplevelsen. Hittade ett recept som jag provade och det fungerade faktiskt riktigt bra men jag gjorde ett misstag när degen tillverkades. Jag tillsatte allt mjöl på en gång….trots att jag mätte upp mjölet i decilitermåttet med en sked för att det inte skulle packas blev det för mycket mjöl.

Lösningen blev att tillsätta lite mer mjukt smör till dess att jag trodde att degen var bra. Sen gick det i alla fall hyfsat att både kavla och grädda, man ser ju figurerna. För att inte tala om hur det gick att äta…..kakorna är supergoda!

Hur som helst kommer jag att arbeta med det här receptet eller leta nåt annat liknande där man väger ingredienserna….det känns som ett säkrare kort än att mäta med deciliter….

Star Wars cookies

4 dl vetemjöl

1 dl florsocker (+ extra florsocker till utbaket)

1/2 dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

125 g mjukt smör

 

1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser (gör inte om mitt misstag och ta inte allt mjöl på en gång). Lägg i plastfolie i kylen att vila ca 1 timme.

2. Kavla först ut degen med en slät kavel. Använd florsocker på bänken om degen vill fastna, inte mjöl.

3. När tjockleken är som du vill ha den görs mönster på degytan genom att rulla mönsterkaveln över degen.

4. Ta ut kakor med mått, jag använde ett runt (samma mått jag använder när jag bakar sockerskorpor till jul) och lägg på ett bakplåtspapper.

5. Grädda 10 – 12 minuter i 175°.

 

Sen är det bara att äta – May the Force be with you!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar