Ett av mina favoritsätt att tillaga kött är, som jag berättat förut, i järngryta i ugnen. Det är så enkelt. Bara att slänga ner alla ingredienser, stoppa in grytan i ugnen, ta ut den nån gång och vända på köttet för att sedan njuta av gott smakrikt kött. Av vätskan som blir kvar gör man en god sås och sedan serverar men köttet med valfritt tillbehör.
Kalvrulle i Vadergrytan
400 g kalvrulle (eller annat kött)
33 cl ljust lättöl
1 1/2 msk kalvfond
1/2 dl japansk soja
1/2 msk harissa (eller sambal oelek)
2 – 3 schalottenlökar
1 – 2 vitlöksklyftor
2-3 tsk torkad timjan och rosmarin
10 körsbärstomater
Putsa köttet, dela tomater, lök och vitlök och lägg sedan i alla ingredienser i en stekgryta. In i ugnen på 175° . Jag stoppade in mitt kött halvfruset så det tog lite längre tid, cirka 2-3 timmar (kollade inte tiden tyvärr). Men använd gärna en termometer och stek köttet till den temperatur du vill ha. För medium är det ungefär 60 ° och för välstekt 75 °.
Till köttet gjorde jag rotfrukter i ugnen, potatis, palsternacka och jordärtskocka. Jag lät de gå med köttet i ugnen den sista timmen så de blev mjuka men inte fick så mycket färg. När köttet var klart ökade jag temperaturen till 225°, hällde på lite grädde och toppade med riven ost. När rotfrukterna fått färg var de klara.
Sås gjorde jag av vätska som blev kvar i stekgrytan. Den blandade jag med lite smör, grädde och crème fraiche. Så god, himmelskt len men med god kryddig smak!