För ett tag sedan hälsade jag på hos min morbror med familj. Där blev jag bjuden på god kyckling med tranbär och pumpa. Förra helgen bjöd jag och två kompisar på middag och då lagade vi till samma rätt för att bjuda gästerna på.
Det är verkligen jättegott, i originalreceptet är det kalkon men just när jag handlade fanns inte det att köpa på affären här på hemmaplan. Färska kycklingfiléer blev då en fullgod ersättare.
Här hittar du originalreceptet: Vitlöksstekt kalkonbröst med rostad pumpa, tranbärskompott och gräddsky.
Kyckling med tranbär och pumpa
Kycklingfiléer
6 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
2-3 vitlöksklyftor
olivolja och smör
1. Putsa kycklingfiléerna. Krydda med salt och nymald svartpeppar.
2. Skiva vitlöken fint. Hetta upp olja och smör och lägg i vitlöken.
3. Bryn kycklingen runt om till dess att den får fin färg.
4. Lägg kycklingen i en ugnsform, häll över vitlöksskyn från stekpannan, spara lite till gräddskyn.
5. Sätt in en stektermometer och stek kycklingen i 175° till en innertemperatur av 72°.
Tranbärskompott
300 g frysta tranbär
1 dl strösocker
2 msk färsk riven ingefära
2 msk rödvinsvinäger
1. Blanda alla ingredienser och koka upp.
2. Låt puttra på låg värme 5-10 minuter.
3. Låt svalna innan servering.
Rostad pumpa
1 butternutpumpa
salt, svartpeppar
olivolja
1. Skölj pumpan. Dela den och ta ur kärnorna. Den behöver inte skalas.
2. Dela den i mindre bitar och lägg i en ugnsform.
3. Ringla över olivolja och krydda med salt och nymald svartpeppar.
4. Rosta i ugnen ca 20 – 30 minuter i varmluftsugn, 225°.
Gräddsky
1 äpple
1 dl timjan
1 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
ca 2 – 4 msk av stekskyn från kyckligen
4 lagerblad
3 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt
redning, maizena eller mjöl
1. Hacka äpplet och timjan fint.
2. Koka upp i en kastrull med buljong, vitt vin, stekskyn och lagerbladen. Låt koka ihop tills halva mängden återstår.
3. Sila och häll tillbaka i en kastrull. Tillsätt grädde och soja. Red av den till önskad tjocklek.
Vid servering är det gott att klippa över lite smörgåskrasse och rivet äpple. En grön sallad är också gott till!