Förra helgen gjorde jag en gratäng med potatis, älgfärs och mozarella som blev fantastiskt god. Det blev verkligen en rätt tillagad på ett ungefär. Med facit i hand när jag njöt av den goda smaken ångrade jag mig att jag inte hade skrivit ner exakt hur mycket jag använde av alla ingredienser. Men här kommer receptet på ett ungefär.
Köttfärs- och potatisgratäng
Köttfärssås
600-800 g älgfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 salladslökar
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
400 g krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
1/2 – 1 dl chilisås
1/2 – 1 msk balsamicocreme
salt, svartpeppar
cayennepeppar, paprikapulver och anchochili
Börja med köttfärssåsen, hacka lök och stek den mjuk. Bryn färsen och krydda den med salt och svartpeppar.
Tillsätt övriga ingredienser och resten av kryddorna (caynennepeppar, paprikapulver och anchocili). Låt den koka ihop 10-15 minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
5-6 potatisar , tunt skivade
1 mozarellaost, skivad
Sås
2 dl crème fraiche
1-2 tsk kantarellfond (eller kalvfond)
1-2 tsk sambal oelek
Blanda till såsen.
riven ost
Varva köttfärs, potatis och mozarella i en ugnsform. Avsluta med ett lager köttfärsås. Bred ut crème fraichesåsen och toppa med ett lager riven ost.
Gratinera i ugnen 200 grader ca 30-40 minuter
Den ska jag testa😍
Gör det, jag kommer definitivt att laga den igen! 🙂