I mitt skafferi fanns ett paket med rött thairis inköpt någon gång när jag tänkte att det skulle lagas till något gott, det visade sig passa utmärkt till ris- och halloumibiffar.
Tyvärr hade det blivit bortglömt till häromdagen. Då började tankarna snurra, vad skulle jag göra med det? Beslutade mig till slut för att göra de här goda biffarna stekta i ugnen med halloumi och lite andra godsaker i. Tillsammans med tomatsåsen blev det mycket gott.
Har man inte rött thairis fungerar det förstås precis lika bra med annat kallt färdigkokt ris. Jag valde chilihalloumi men vanlig halloumi är gott det med. Ta det som finns hemma helt enkelt. Tomatsåsen får koka länge på låg värme och görs med fördel dagen innan så att den goda tomatsmaken kommer fram.
Ris- och halloumibiffar
200 g chilihalloumi
4 dl kokt rött thairis
1/2 dl panko
1/2 finhackad gul lök
1 fint riven vitlöksklyfta
2 ägg
2 hackade salladslökar
1/2 dl hackad koriander
1. Koka riset om det inte redan finns kallt i kylskåpet.
2. Riv halloumi på ett rivjärns grova sida.
3. Hacka salladslök, gul lök, koriander och riv vitlök fint.
4. Blanda alla ingredienser i en skål, smaka ev. av med lite salt.
5. Forma 12 – 14 biffar (använd ett mått som rymmer 1/2 dl då blir de lagom stora) med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla olivolja på ovansidan av biffarna.
5. Stek i ugnen, 10 minuter, 225 – 250°. Ta ut plåten, vänd biffarna och pensla nästa sida med olja. Stek ytterligare 10 minuter.
6. Servera med tomatsås, rostade kikärtor och sallad.
Tomatsås
1 burk finkrossade tomater
2 msk tomatpuré
1 hackad gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1-2 tsk torkad oregano
3/4 – 1 tsk salt
1 nypa råsocker eller lite honung
1. Stek lök och vitlök mjuk i lite olivolja.
2. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen och låt den koka ihop på låg värme minst en timme.
3. Låt den med fördel stå svalt till dagen efter och ge den ett nytt uppkok då innan det är dags att servera.