Mormors äppelgröt

Du visar för närvarande Mormors äppelgröt

När jag var liten var en av de godaste sakerna man blev bjuden på hos min mormor hennes äppelgröt. Förra veckan fick jag plötsligt en hink med äpplen och sökte i minnet efter receptet på den goda gröten.

Tycktes komma ihåg att jag vid något tillfälle ringt min mormor för att få veta hur den tillagades. Letade i mina gamla receptböcker och där fanns det, receptet…men inte var det särskilt utförligt. Inser att mormor nog sa mer än jag skrev ner, tänkte väl att jag skulle komma ihåg….men eftersom hon inte finns kvar att fråga nu så testade jag i alla fall att följa instruktionerna så gott det gick. Resultatet blev som jag kom ihåg att det skulle smaka.

Sagt och gjort, i en kastrull hällde jag ca 1 1/2 dl grötris, 1 kanelstång och kokande vatten. Några saltkorn tillsatte jag också. Allteftersom vattnet kokade bort tillsatte jag mer för att inte riset skulle koka torrt. När riset nästan var färdigkokt tillsatte jag skalade äpplen i mindre bitar, cirka 1 liter. Sedan fick gröten koka en stund tillsammans med 1/2 – 1 dl råströsocker (efter smak) till dess att gröten tjocknat och äpplena mjuknat lite. Fast min mormor använde förstås inte råsocker utan vanligt strösocker i sin gröt.

Njut gröten varm med mjölk, supersmaskigt!

Mmm, god äppelgröt!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. John Osterberg

  Hej……I write to you in English…have been in America for many years, since I was a little boy…but still remember my Grandmas Apple rice……Saw your recipe, and followed it precis….Yeah, I still can remember the taste….last time I saw my Grand Mother was in 1965….she was a great cook….so thanks for the recipe ..It taste like my Grandmas….John

  1. Katarinas spis

   Fantastic, what a great story! I´m glad you found my recipe and liked it! Katarina

 2. Birgitta Wihlstrand

  Åh min mors äppelrisgröt. Gör som du gjorde ,, barn o barnbarn älskar den
  Men kan även äta den kall ,,,Första gången jag åt var i mitten på _50talet. 🙏👍😋😋

  1. Katarinas spis

   Så glad jag blir när jag får höra att min mormors recept på äppelgröt är en favorit. 🙏 Jag kommer fortfarande ihåg känslan jag fick när jag hittade en skål med den goda gröten i min mormors skafferi. Idag fick jag en påse hemäpplen så nu blir det snart äppelgröt här igen! Längtar! 😍

 3. Mia

  Gjorde äppelgröt efter ditt recept. Den smakade precis som den mamma gjorde när jag var barn mums. 😍Har verkligen längtat efter detta så Tack för receptet. Detta kommerjag göra fler gånger🙂👍

  1. Katarinas spis

   Åh så roligt! Vad glad jag blir att mitt recept matchade ditt matminne! Jag älskar också gröten som min mormor gjorde! Det var ett tag sen jag lagade den, dags igen känner jag!

 4. Tage Axelsson

  Prövade receptet och det blev perfekt,smakminne från barndomen då mormor gjorde äppelgröt.
  Tack för receptet

  1. Katarinas spis

   Åh så roligt att du också gillar mitt recept på äppelgröt. Eller för att vara korrekt, min mormors recept. Här hemma finns ett fat med fina äpplen så jag ska laga äppelgröt i helgen. 🙂

Lämna ett svar