För några veckor sedan höll sonen som bäst på att packa ihop inför sitt äventyr som stipendiat på en utländsk skola i två år. Eftersom jag vet att en av de bästa saker han vet är mina hembakade ostfrallor fixade jag till ett gäng så att han kunde njuta av dem de sista dagarna här hemma. Jag åt också några…..
Dinkelfrallor med valnötter
1 pkt jäst
4 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
7 dl dinkelvete
4 -5 dl vetemjöl + lite till utbakning
50 g hackade valnötter
chiliost, eller annan valfri hårdost
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung och salt.
3. Tillsätt dinkelvetemjöl och vanligt vetemjöl. Ta den mindre mängden vetemjöl, arbeta in mer vid utbakningen. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5 minuter.
4. Tillsätt de hackade valnötterna och kör en liten stund till.
5. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på väl mjölat bakbord (degen är rätt kladdig). Arbeta in mer mjöl så att den blir hanterbar.
6. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar. Forma bullar, det blir ungefär 15 småbröd av degen.
7. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.
8. Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 – 20 minuter i 225 º.