Plötsligt kommer den, lusten att baka. Det händer inte så ofta men när den dyker upp gäller det att passa på. Doften av nybakta frallor lockade upp sonen från källaren och han kom in i köket med ett glatt leende när han konstaterade att det doftade av nybakat bröd.
Dinkelfrallor med valnötter och nyponskalsmjöl
4 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk honung
1/2 msk salt
2 msk nyponskalsmjöl
7 dl dinkelvetemjöl
3 – 5 dl vetemjöl
1 dl hackade valnötter
lagrad ost i skivor
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung och salt.
3. Tillsätt nyponskalsmjöl, dinkelvetemjöl och vanligt vetemjöl. Ta den mindre mängden vetemjöl, arbeta in mer vid utbakningen. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5 minuter.
4. Tillsätt de hackade valnötterna och kör en liten stund till.
5. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på väl mjölat bakbord (degen är rätt kladdig). Arbeta in mer mjöl så att den blir hanterbar.
6. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar. Forma bullar, det blir 15 småbröd av degen.
7. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.
8. Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 – 20 minuter i 225 º.