Jag har turen att ha ett körsbärsträd på gården. Ibland hinner jag ut för att plocka bären innan fåglarna rensat grenarna. Det här året var ett sånt år. Dels plockade jag för att göra körsbärslikör, dels plockade jag för att ha till olika desserter under vintern. Men allt stoppades inte in i frysen, lite bär sparade jag till en mycket god kladdkaka. En kladdkaka som smakade av både kaffe, bär och härlig choklad.
Kladdkaka med körsbär
200 g mörk choklad 70 % (100 g med smak av kaffe)
200 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-1/2 dl körsbär
1. Smält choklad och smör i en kastrull på svag värme.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda försiktigt äggsmeten med den avsvalnade chokladen och smöret.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i blandningen. Vipsa inte kraftigt, då sjunker smeten.
5. Smörj och bröa en springform med kokosflingor. Häll i smeten. Kärna ur bären och fördela dem över smeten i formen.
6. Grädda 15-18 min i 225º . Kakan ska inte stanna till utan vara lös i mitten. Då rinner chokladen ut så där härligt när man äter den. (Utan körsbär räcker det att grädda den 12-15 minuter).