Det var dags att laga mat och skicka in manus till vårt lokala magasin igen. Då blev det en gammal kycklingfavorit som passar perfekt som en av rätterna på buffébordet eller om man ska ha gäster och vill förbereda maten i god tid. Den serveras nämligen kall (om än det fungerar att äta kycklingen varm också förstås).
Jag använder kycklingfilé eller kycklinginnerfilé, båda fungerar. Vid just den här tillagningen blev det innerfiléer. Kryddoljan som ger smak till kycklingen är även perfekt att gnida in en hel kyckling med för att steka i ugnen.
Just idag serverade jag en kall sås och potatisstomp med smör och örter till. En örtrik potatissallad, klyftpotatis, couscous- eller bulgursallad är också gott som tillbehör.
Kyckling med rosmarin timjan och rosépeppar
3 stycken kycklingfiléer eller innerfilé ca 600 g
salt, svartpeppar
kryddolja
1 dl rapsolja
1/2 dl finhackad rosmarin och timjan (färsk)
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk rosépeppar, mortlad
1 citron, skalet
1. Gör en kryddolja med örterna, hackade vitlöksklyftor, mortlad rosépeppar, fint rivet citronskal (ta inte med det vita).
2. Putsa kycklingen och bryn den i smör. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Lägg i en ugnsform.
3. Bred kryddoljan över kycklingen och stek i ugnen, 200 ° till dess att innertemperaturen är 72°.
4. Låt svalna något och skär i skivor.
Kall rosmarin- och rosépepparsås
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk rosmarin
2 tsk rosépeppar, fint mortlad
Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med flingsalt och svartpeppar.