Som jag tidigare berättat åt vi inte julbord på julafton utan en trerätters middag där lax var huvudnumret. Jag stekte laxen i ugnen med rosépeppar som tillsammans med en kall sås och potatisgratäng gjorde oss alla mätta.
Till förrätt bjöd jag på apelsinsallad och till dessert vietnamesisk crème caramel. Frågar man sonen var det nog efterrätten han längtade efter mest av allt, även om alla delar av middagen avnjöts med god aptit.
Rosépepparlax
lax i bit med skinnet kvar
salt
1/4 rödlök
olivolja
1/2 msk rosépeppar
1/2 lime
2 – 3 tsk honung
1. Lägg laxen i en ugnsform med skinnsidan ner. Salta lätt ovanpå laxen.
2. Ringla över olivolja och lägg på rödlöksringar.
3. Strö över mortlad rosépeppar.
4. Pressa över limejuice och ringla sist honung över.
5. Stek i ugnen, 200°, när potatisgratängen har 20 – 30 minuter kvar.
Potatisgratäng
6-10 potatisar (beroende av storlek)
salt
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1/2 msk rosépeppar
2 vitlöksklyftor
2 tsk balsamicocreme
1 mozarellaost
1-2 dl riven ost, gärna nyriven parmesan
1. Skiva potatisen, varva med skivad mozarella och riven parmesanost i en smord ugnsform och salta lätt på potatisen.
2. Blanda grädde, creme fraiche, riven vitlök, mortlad rosépeppar, balsamicocreme och häll över potatisen.
3. Grädda i ugn till dess att gratängen är krämig och härligt god. 200° är en lämplig temperatur i min ugn.
Kall rosépepparsås
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs (Hellmans)
1 vitlöksklyfta, fint riven
1/2 msk mortlad rosépeppar
pressad juice ur 1/2 limefrukt
2-3 tsk honung
ev salt och svartpeppar
Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt och svartpeppar.