Rosépepparlax med krämig gratäng

Rosépepparlax med krämig gratäng

Som jag tidigare berättat åt vi inte julbord på julafton utan en trerätters middag där lax var huvudnumret. Jag stekte laxen i ugnen med rosépeppar som tillsammans med en kall sås och potatisgratäng gjorde oss alla mätta.

Till förrätt bjöd jag på apelsinsallad och till dessert vietnamesisk crème caramel. Frågar man sonen var det nog efterrätten han längtade efter mest av allt, även om alla delar av middagen avnjöts med god aptit.

Rosépepparlax

lax i bit med skinnet kvar

salt

1/4 rödlök

olivolja

1/2 msk rosépeppar

1/2 lime

2 – 3 tsk honung

1. Lägg laxen i en ugnsform med skinnsidan ner. Salta lätt ovanpå laxen.

2. Ringla över olivolja och lägg på rödlöksringar.

3. Strö över mortlad rosépeppar.

4. Pressa över limejuice och ringla sist honung över.

5. Stek i ugnen, 200°, när potatisgratängen har 20 – 30 minuter kvar.

Potatisgratäng

6-10 potatisar (beroende av storlek)

salt

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

1/2 msk rosépeppar

2 vitlöksklyftor

2 tsk balsamicocreme

1 mozarellaost

1-2 dl riven ost, gärna nyriven parmesan

1. Skiva potatisen, varva med skivad mozarella och riven parmesanost i en smord ugnsform och salta lätt på potatisen.

2. Blanda grädde, creme fraiche, riven vitlök, mortlad rosépeppar, balsamicocreme och häll över potatisen.

3. Grädda i ugn till dess att gratängen är krämig och härligt god. 200° är en lämplig temperatur i min ugn.

Kall rosépepparsås

1 dl crème fraiche

1 dl majonnäs (Hellmans)

1 vitlöksklyfta, fint riven

1/2 msk mortlad rosépeppar

pressad juice ur 1/2 limefrukt

2-3 tsk honung

ev salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med salt och svartpeppar.

Laxen på väg in i ugnen.
Klart att äta med en god apelsinsallad till.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 21-årig son. Vi bor i eget hus i en liten Norrländsk ort. Jag gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar