Jag hade en rulle färdig pajdeg i kylen och en paket älgfärs som skulle tina på diskbänken. Då letade jag reda på ett av mina gamla recept på paj med ananas. Den smakade gott tillsammans med sallad.
Köttfärspaj
1 rulle färdig pajdeg (eller gör en egen deg)
350 g älgfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 tomat
2 dl krossade tomater
1 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
1/2 tsk salt och svartpeppar från kvarnen
2 tsk curry och 2 tsk paprikapulver
4 dl riven ost
2 ägg
1 dl grädde
1 liten burk krossad ananas
1. Börja med att finhacka gul lök och vitlök (eller riv).
2. Finhacka chilin, ta bort kärnorna för att minska hettan.
3. Tomaten finhackas även den.
4. Stek lök, chili och tomat mjukt i rapsolja.
5. Tillsätt färsen och bryn den så att den får färg.
6. Krydda med salt, svartpeppar, curry och paprikapulver.
7. Häll på tomatkross, vatten och buljongtärning. Låt allt koka ihop så att färsen inte är så blöt. Smaka ev. av med mer kryddor.
8. Lägg pajdegen i en pajform och lägg först i färsen sen ananas (väl avrunnen) och sist riven ost.
9. Blanda grädde, ägg samt pyttelite salt och häll över fyllningen.
10. Grädda i 200º, 25-35 minuter.
11. Servera pajen med en klick creme fraiche och sallad.