Julbrunch med mormors risgrynsgröt

Du visar för närvarande Julbrunch med mormors risgrynsgröt

Igår var det julafton, då började vi dagen med en brunch där risgrynsgröt kokt på min mormors vis var en av rätterna. Till det serverades mackor med skinka, gravad lax och lite annat smått och gott. Min morbror med familj, mamma och sonen förstås, lät sig väl smaka.

För en extra god gröt bytte jag 1/2 dl mjölk till grädde. Den blev härligt krämig och god, perfekt när det var julafton. Min mormor stoppade alltid i många mandlar, inte för att hon ville gifta bort många av oss utan enbart för att de gav god smak till gröten. Jag var lite lat så jag orkade inte skålla mandlarna när jag lagade till gröten inför julafton så jag tog flagad mandel istället, det blev också gott.

Risgrynsgröt

3 dl vatten

7 dl 3% mjölk

1 kkp risgryn, ca 1 1/2 dl

2 krm salt

smör

1 kanelstång

skållade mandlar, en eller många

kanel och strösocker

1. Smält lite smör i en kastrull. Häll på vatten och koka upp. Tillsätt riset och koka torrt.

2. Slå i hälften av mjölken, saltet och koka till dess att gröten tjocknar. Lägg även i kanelstång och mandlar.

3. Slå på resten av mjölken och stäng plattan. Låt gröten stå till dess att den tjocknat (det tar ett tag). Värm den sedan och ät med kanel och strösocker eller sirap eller vad helst man vill ha på sin gröt.

Grötkok på gång.
Min Darth Vader gryta passade utmärkt för att koka gröt i.
Julaftonsbrunchen uppdukad.
Mormors recept nedskrivet i min första egna receptbok.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar