När vi firade födelsedag i början av veckan lagade jag till ytterfilé och en krämig gratäng, bland det bästa sonen vet.
Helstekt ytterfilé
ca 800 g ytterfilé
1 msk rosépeppar
1 msk grönpeppar
3/4 msk flingsalt
1. Mortla kryddorna och bred ut dem på en skärbräda.
2. Vänd runt filén och bryn den i olja runt om (i en stekpanna) så att den får fin färg.
3. Stick in en köttermometer, lägg i en ugnsform och stek klart i ugnen, 175º, till 70º -73°. (Min fick gå till 73º).
Sonen gillar potatisgratäng med mycket ost som blir riktigt krämig så idag gick jag ”all in” med både mozarella och riven ost.
Potatisgratäng
6-10 potatisar (beroende av storlek)
salt
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1/2 msk rosépeppar
2 vitlöksklyftor
1 mozarellaost
1-2 dl riven ost
1. Skiva potatisen, varva med skivad mozarella i en smord ugnsform och salta lätt.
2. Blanda grädde, creme fraiche, riven vitlök, mortlad rosépeppar och häll över potatisen.
3. Avsluta med ett rejält lager riven ost. Grädda i ugn till dess att den är krämig och härligt god. Jag brukar låta den vara inne samtidigt som köttet och när det är färdigstekt höjer jag temperaturen till 225° så att gratängen får fin färg.
Till detta serverade jag pepparsås, allt enligt sonens önskemål. Klicka på länken för receptet. En god sås väl värd besväret att laga till!