Bråttom, bråttom. Middagen skulle förberedas innan det var dags att hämta sonen från träningen. Eftersom det tar drygt en halvtimme från träning och hem insåg jag att vi båda skulle vara vrålhungriga. Därför gällde det att komma på något som bara behövde värmas på när vi väl var hemma.
Det blev en god soppa med färs och potatis bland annat. Någon slags gulaschsoppa, tjock och matig.
Måtten på kryddorna är ungefärliga då jag doftade över direkt från burkarna men jag har försökt att uppskatta hur mycket jag använde.
Soppan smakade lika gott dagen efter…funkar alltså på en tisdag också…eller onsdag….eller……
Måndagssoppa ( 3-4 personer)
500 g färs (jag använde kalv)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stor potatis
1 morot
1 röd paprika
500 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
1 1/2 köttbuljongtärning
1/ 2 – 1 tsk paprikapulver
1/2 – 1 tsk anchochili
1/2 – 1 krm cayennepeppar
salt och svartpeppar
- Skala potatisen och moroten och dela dem i munsbitar. Lägg ner dem i kokande vatten och tillsätt buljongtärningarna.
- Hacka löken fint och riv vitlöken. Fräs mjukt i olja i en stekpanna. Lägg sedan över det i kastrullen med potatis och morot.
- Fräs färsen i stekpannan i rapsolja eller smör. Krydda med salt, svartpeppar, anchochili, paprikapulver och cayennepeppar. Häll sedan ner färsen i soppan tillsammans med krossade tomater och tomatpuré.
- När morots- och potatisbitarna nästan är färdiga är det dags att stoppa ner paprikan i små bitar.
- Smaka av soppan med mer kryddor om det behövs. Vi gillar den med lite sting. En klick crème fraiche passar toppen till.