En liten lyxmiddag skulle man kanske kunna kalla det. I alla fall gjorde sonen det. Krämig potatisgratäng, älgfilé och kantareller. Inte dumt alls. Vi var två som åt och både gratäng och kött tog slut.
Innan jag skivade älgfilén mortlade jag rosépeppar och grönpeppar, cirka 1 msk och rullade köttbiten i. Sedan skar jag centimetertjocka skivor. Det blev 7 skivor. Stekytorna kryddade jag med flingsalt. Filén stektes i smör och rapsolja till dess att det var perfekt enligt vår smak, medium för sonen och mer välstekt för mig.
Sedan kokade jag ur stekpannan med grädde och en liten, liten bit av en köttbuljongtärning. Det blev en enkel och god sås till. Smaka eventuellt av med mer peppar.
Potatisgratäng
10 potatisar (inte de största)
1 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde
1 finriven vitlöksklyfta
1/2 msk mortlad rosépeppar
4-5 msk finriven parmesan
1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i en smord ugnsform och salta.
2. Blanda övriga ingredienser och slå över potatisen.
3. Grädda 200°, cirka 35-45 minuter.
Till detta smörstekte jag kantareller och kokade lite färsk brysselkål. Mums!