En riktig söndagsmiddag, fast på en lördag. Rostbiff i en god marinad och en krämig potatisgratäng smakade smaskens.
Rostbiff
ca 500 g rostbiff av kalv
salt och svartpeppar
Marinad
1 dl kinesisk soja
1/2 dl rapsolja
3 msk honung
2 msk balsamicocreme
1 msk ketjap manis
1 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
1. Krydda rostbiffen med salt och svartpeppar. Stick in en termometer och stek i ugnen till dess att innertemperaturen nått det gradtal man själv vill. (55° blodig, 60° rosa och 70° välstekt).
2. Riv vitlök och klipp timjan, blanda till marinaden och häll den i dubbla plastpåsar. Lägg i den färdigstekta rostbiffen. Lägg svalt och vänd med jämna mellanrum. Låt den marinera minst sex timmar, helst över natten.
3. Skär upp i tunna skivor och servera med potatisgratäng, falsk bearnaise (eller äkta) och sallad.
Potatisgratäng
8 potatisar
1 vitlöksklyfta
1 mozarellaost
1 1/2 – 2 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
salt, chiliflakes
1. Skala och skiva potatisen tunt och lägg i en smord form varvad med mozarellabitar. Salta lätt på varje lager.
2. Blanda grädde, crème fraiche, riven vitlök och chiliflakes och häll över potatisen.
3. Grädda i ugnen, 200°, till dess att potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg och är härligt krämig.