Det känns som om det var evigheter sedan jag gjorde någonting i köket annat än att brygga kaffe och äta min morgonyoghurt. Man kan ju börja fundera på vad vi ätit den senaste veckan???
Igår var det i alla fall dags igen och för ovanlighetens skull (i alla fall i vårt hus) åt vi taco en fredag kväll. Det passade bra samtidigt som ett avsnitt av favoritserien streamades på teven.
Jag följde ett recept på en gratäng jag lagat förut men när jag öppnade burken med färskost var den tydligen öppnad sen förut och hade ett mjukt fint grönt lager överst….inte så aptitligt även om det var fint.
Av någon anledning fanns det färskost med smak av taco i kylen så det tog jag istället. Fast jag undrar fortfarande när och varför jag inhandlat det? Kanske just till detta tillfälle?!
Till gratängen mjukt och hårt bröd, sallad, gurka, majs, rödlök och lite annat smått och gott. Bilden är från förra gången jag gjorde denna gratäng…hann inte med att ta några bilder igår…..
Här kommer receptet igen.
Tacogratäng a la Katarina
Köttfärsröra
ca 400-500 g älgfärs (eller annan färs, idag tog jag kalv)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk spiskummin
2-3 krm paprikapulver
några nypor chiliflakes
3/4 – 1 tsk salt
1 – 1 1/2 dl tacosås medium
1. Hacka lök och vitlök och stek mjukt i rapsolja.
2. Bryn färsen och blanda med löken.
3. Krydda med salt, spiskummin, paprikapulver och chiliflakes .
4. Blanda i tacosåsen (smaka av med mer kryddor om det behövs).
5. Lägg i botten på en smord ugnsfast form.
Krämigt lock
1 1/2 – 2 dl créme fraiche
100 g philadelphiaost (tog alltså färskost med tacosmak idag)
1 1/2 dl riven ost
1. Blanda alla ingredienser och bred det som ett täcke över färsen.
2. Gratinera i ugnen 200°, 25-35 minuter.