Köttfärslimpa är ingenting jag gör särskilt ofta men någon gång emellanåt händer det. För ovanlighetens skulle gjorde jag inte så kryddstark mat, något sonen funderade lite över. Han tyckte nog att framförallt såsen hade varit godare med mer pepparsmak. Jag är böjd att hålla med även om såsen smakade jättegod som den var. Den köttfärslimpa som blev kvar smakade toppen i tunna skivor på en knäckemacka.
Pressad potatis och sallad var det som serverades till.
Köttfärslimpa
500 g kalvfärs
1/2 gul lök, stor
1 vitlöksklyfta
100 g rökt skinka i tunna skivor
1 ägg
2 msk panko
1/2 dl grädde
1 msk kalvfond
1/2 – 3/4 tsk salt
1 tsk hemgjord allkrydda
1. Lägg panko (eller ströbröd) i en skål och häll på grädde och kalvfond. Låt det stå och tjockna en stund.
2 Riv lök och vitlök och knäck ner ett ägg. Blanda ihop.
3. Tillsätt färsen och hackad rökt skinka. Krydda med salt och allkrydda.
4. Forma en köttfärslimpa och lägg i en smord ugnsform.
5. Stek i ugnen, 175° cirka 45-55 minuter.
Sås
2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
1 msk kalvfond
1/4 köttbuljongtärning
1/2 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt (kan uteslutas eller ta gelé istället)
maizenaredning
1. Blanda alla ingredienser (förutom lingonsylt och maizena) och låt det koka ihop.
2. Blanda ner lingonsylt och red av med maizena.