När jag bodde i USA i början av åttiotalet använde vi oss ofta av butternutpumpa i matlagningen. Oftast kokt och sedan mosad till något gott kött. Väl hemma i Sverige fanns den inte att få tag i. Tänk så glad jag blev när jag en dag plötsligt upptäckte att det gick att köpa pumpan i vår vanliga mataffär.
Numera gör jag lite olika saker med pumpan. Idag testade jag att göra en soppa med den som bas. Soppan blev jättegod, sonen gav tummen upp. Till soppan serverade jag mitt nybakade morotsbröd.
Pumpasoppa med ingefära och lime
1 butternutpumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
5 dl hönsbuljong
2 -3 cm färsk ingefära, nyriven ca 2 tsk
1/2 lime
svartpeppar
1. Skala pumpan och dela den i mindre bitar, ta bort kärnorna i mitten. Dela den gula löken i klyftor och skiva vitlöken fint.
2. Lägg pumpan, gul lök och vitlök i en ugnsform och ringla olivolja över. Strö över lite flingsalt.
3. Rosta i ugnen 225° till dess att pumpan är helt mjuk. För mig tog det cirka 30 minuter.
4. Mixa de rostade grönsakerna och blanda i hönsbuljongen. Smaksätt med pressad lime, riven ingefära och svartpeppar.
5. Servera med en klick crème fraiche och en god macka.