Äntligen härligt sommarväder och grillat stod på menyn. Eftersom det finns mycket kött att tillgå i frysen fick det bli dagens huvudingrediens.
Jag plockade upp en bit ytterlår av kalv ur frysen och lät den ligga och tina på diskbänken. Så fort det gick att skära den delade jag den i 1 1/2 cm skivor. När skivorna var helt tinade kokade jag dem på spisen en dryg timme så att de fick grundsmak. Sedan gjorde jag en kryddblandning som jag klappade in i köttet innan jag lade skivorna på grillen för att bli helt färdiga.
Marinad att koka i
1 l ljus öl
2 köttbuljongtärningar
5 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
1/2 dl kinesisk soja
1. Blanda alla ingredienser och låt köttet koka under lock drygt en timme. Ta upp en bit och skär i det för att kolla tiden. Det ska nästan vara helt klart.
Gör sedan en kryddblandning enligt följande:
Chilirub
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk mald ingefära
1 tsk farinsocker
1 1/2 tsk salt
1 msk anchochili
1. Blanda kryddorna och klappa in i i köttet. Det blir kryddblandning över, i alla fall fick jag det. Toppen att spara och använda sen.
2. Låt köttet bli klart på grillen. Passa bara så att inte kryddorna blir brända.
Jag gjorde en kall sås med vitlök som passade bra till:
Vitlökssås
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1-2 vitlöksklyftor (beroende hur stark smak man vill ha)
flingsalt, chiliflakes
1. Riv vitlöksklyftorna fint och blanda med majonnäs och crème fraiche.
2. Smaka av med flingsalt och chiliflakes.
Vi hade färdigkokta färskpotatisar i kylen så de fixade jag till i ett foliepaket:
Tilltryckta färskpotatisar
kokt färskpotatis
ca 25 g smör
1 vitlöksklyfta
chiliflakes
flingsalt
parmesan
1. Smält smöret och riv ner vitlöken.
2. Lägg potatisarna på en bit ugnsfolie och tryck till dem lätt.
3. Häll vitlökssmöret över och krydda med flingsalt och chiliflakes.
4. Riv över ett rejält lager parmesan.
5. Lägg foliepaketet på grillen (öppet). Vänd potatisarna efter ungefär halva tiden.
Grilla lite grönsaker också, vi hade tomater och squash hemma så det fick det bli hos oss. Annars funkar det med en vanlig sallad också. Eller varför inte lite grillad majs eller halloumi…..?