Grillad kalv med chilirub

Du visar för närvarande Grillad kalv med chilirub

Äntligen härligt sommarväder och grillat stod på menyn. Eftersom det finns mycket kött att tillgå i frysen fick det bli dagens huvudingrediens.

Jag plockade upp en  bit ytterlår av kalv ur frysen och lät den ligga och tina på diskbänken. Så fort det gick att skära den delade jag den i 1 1/2 cm skivor. När skivorna var helt tinade kokade jag dem på spisen en dryg timme så att de fick grundsmak. Sedan gjorde jag en kryddblandning som jag klappade in i köttet innan jag lade skivorna på grillen för att bli helt färdiga.

Marinad att koka i

1 l ljus öl

2 köttbuljongtärningar

5 vitlöksklyftor

1/2 kruka timjan

1/2 dl kinesisk soja

1. Blanda alla ingredienser och låt köttet koka under lock drygt en timme. Ta upp en bit och skär i det för att kolla tiden. Det ska nästan vara helt klart.

Gör sedan en kryddblandning enligt följande:

Chilirub

2 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk mald ingefära

1 tsk farinsocker

1 1/2 tsk salt

1 msk anchochili

 

1. Blanda kryddorna och klappa in i i köttet. Det blir kryddblandning över, i alla fall fick jag det. Toppen att spara och använda sen.

2. Låt köttet  bli klart på grillen. Passa bara så att inte kryddorna blir brända.

 

Jag gjorde en kall sås med vitlök som passade bra till:

 

Vitlökssås

1 dl crème fraiche

1 msk majonnäs

1-2 vitlöksklyftor (beroende hur stark smak man vill ha)

flingsalt, chiliflakes

 

1. Riv vitlöksklyftorna fint och blanda med majonnäs och crème fraiche.

2. Smaka av med flingsalt och chiliflakes.

 

Vi hade färdigkokta färskpotatisar i kylen så de fixade jag till i ett foliepaket:

 

Tilltryckta färskpotatisar

kokt färskpotatis

ca 25 g smör

1 vitlöksklyfta

chiliflakes

flingsalt

parmesan

 

1. Smält smöret och riv ner vitlöken.

2. Lägg potatisarna på en bit ugnsfolie och tryck till dem lätt.

3. Häll vitlökssmöret över och krydda med flingsalt och chiliflakes.

4. Riv över ett rejält lager parmesan.

5. Lägg foliepaketet på grillen (öppet). Vänd potatisarna efter ungefär halva tiden.

 

Grilla lite grönsaker också, vi hade tomater och squash hemma så det fick det bli hos oss. Annars funkar det med en vanlig sallad också. Eller varför inte lite grillad majs eller halloumi…..?

image
Efter att ha tjuvsmakat en bit av köttet så jag fram emot resten av måltiden.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar