Äntligen hade jag tid att laga något annat än snabbmat igen. Tre fina kycklingfiléer med en god oljedressing tillsammans med ugnsstekta potatishalvor blev dagens middag. Till det en kall sås med bland annat ruccola. Lade sig fint tillrätta i magen!
Den här kycklingen passar dessutom väldigt bra att servera kall som en bufférätt i skivor med ruccolasåsen till.
Citronkyckling
3 kycklingfiléer
1 citron (zest)
1/2 kruka citrontimjan (eller vanlig)
1 stor vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
1. Smörj en ugnsform. Krydda kycklingen med salt och svartpeppar och lägg filéerna i formen.
2. Hacka timjan, riv vitlök och skalet från en citron fint ( inte det vita på citronen).
3. Lägg i en skål och blanda med 2 msk rapsolja.
4. Täck kycklingen med blandningen och stek i ugnen 200°, cirka 35-45 minuter.
5. Jag hade några citroner som började se lite ledsna ut i skalet så de halverade jag och lät steka med också. Dels gav de smak till kycklingen i ugnsformen men det var gott att pressa över kycklingen vid serveringen (för den som ville ha mer citronsmak).
Ugnsstekta potatishalvor
Dela potatisar med fint skal i halvor och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och svartpeppar och ringla olivolja över. Lägg även i några kvistar timjan. Stek i en ugnsform samtidigt som kycklingen.
Ruccola och timjanfraiche
2 rejäla nävar ruccola
2-3 msk hackad citrontimjan
1 tsk honung
2-3 tsk pressad citron
1 – 1 1/2 dl crème fraiche
salt, svartpeppar
1. Hacka ruccola och timjan och blanda med crème fraiche.
2. Blanda i lite pressad citron, honung och smaka av med salt och svartpeppar.
Tycker man att det räcker med citronsmaken på kycklingen kan man låta bli den pressade citronen i såsen.