Häromdagen var det dags för invigning och mingel i en kampsportsförening där sonen är aktiv när det gäller att tävla i ju-jutsu. Mitt bidrag till den kvällen var att fixa lite ätbart plock att ta för sig av under minglet.
Jag gjorde två sorters smördegssnacks och en tunnbrödrulle som skars i lämpliga munsbitar. Dessutom doppade jag röda vindruvor till hälften i mörk smält choklad. De hade en rykande åtgång och var väldigt populära!
Smördeg med ost och kummin.
På en rektangulär smördeg penslade jag uppvispat ägg. Sedan rev jag över ett rejält lager ost. Jag använde herrgårdsost, det var den sort som fanns hemma. Därefter strödde jag över stött kummin och tog ut små stjärnor med hjälp av ett litet pepparkaksmått.
Smördeg med pesto och parmesan.
På en rektangulär smördeg bredde jag ut ett lager pesto, sedan jag penslat smördegen med ägg. På det rev jag ett lager parmesanost med den fina sidan på rivjärnet. Till dessa använde jag ett litet pepparkaksmått i form av ett hjärta, många hjärtan blev det……
Smördegsfigurerna gräddade jag i 200° cirka 10-15 minuter.
Tunnbrödrullar med fyllning
1 paket philadelphiaost
2 1/2 dl crème fraiche
1 liten rödlök eller 1/2 stor
1/2 påse ruccola
100 g stekt älgkött (fanns vakuumpackat hemma i frysen) eller annat rökt kött
Hacka lök och ruccola och blanda med philadelphiaosten och crème fraiche. Blanda sedan ner hackat kött. (kan uteslutas)
Bred fyllningen över mjukt tunnbröd och skär i lagom stora bitar.
Fyllningen räcker till ungefär 5 mjuka rektangulära tunnbrödbitar. När man sedan skär de i mindre bitar blir de cirka 50 stycken.
Den här röran (utan köttet) passar även utmärkt som dipp till ugnsrostade tortillasticks.