Nutella fri från hasselnötter, försök 1.

Du visar för närvarande Nutella fri från hasselnötter, försök 1.

Eftersom sonen utvecklat allergi mot hasselnötter kan han inte längre äta nutella, något han tycker om att göra någon gång emellanåt. Därför har jag letat recept på nätet som jag nu har testat.

Medan han sitter i en minibuss på väg från tävlingen i Värnamo, har jag gjort ett första försök att tillverka nötfri nutella utifrån ett av de recept med solroskärnor jag hittade på nätet.

Måste dock säga att jag inte blev helt nöjd, då jag tycker att det färdiga resultatet smakade för mycket solroskärnor helt enkelt (men god ändå)…..men jag får vänta till dess att sonen kommer hem så får han fälla utlåtandet. Han är ju nutellaexperten i familjen.

Fast jag kommer nog att försöka med mandel nästa gång om jag får bestämma….

Hasselnötfri nutella

100 gram solroskärnor
1/2 dl kakao
50 gram smält smör
1 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl olja med neutral smak

Så gör du:
1. Mixa solrosfröna tills du fått en fin, nästan pudrig konstisens.

2. Tillsätt de torra ingredienserna, oljan och smöret och mixa samman till en slät, mörk kräm.

3. Om du tycker att krämen blir för tjock – testa att tillsätta mer olja.

4. Häll upp krämen i en burk och ställ kallt.

Använd krämen till rostade mackor, desserter eller i kakor.

image
Ett geléglas med nötfri nutella. Ser nästan ut som chokladpudding……

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Johan

  Hej! Gillade idén med nötfri Nutella och klickade in för att kika på receptet. Är själv ej nötallergiker,men jobbar som kock, så jag fick en liten idé som du kanske kan testa till nästa gång (kommer själv att testa). Använd gärna en kallpressad rapsolja, gärna av lite högre kvalitet. De är väldigt nötiga i tonen. Var lite försiktig bara, då de lätt kan ta över. Och istället för bara smält smör; bryn det istället. Fantastiskt nötig och knäckig smak.

  Lycka till!

  1. Katarinas spis

   Hej! Tack för tipset! Det ska jag absolut testa. Men jag ska nog byta ut solroskärnorna till mandel också. De tog över i smak tyckte jag. Det kommer nog att bli både två och tre försök….eller kanske fler….
   Hälsningar Katarina

Lämna ett svar