Inte en torr semla så långt ögat (eller gommen) når….

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
image
En assiett med fyra små minisemlor.

Semlor, åh så gott det är. Framförallt mina hembakade som är fluffiga och goda. Alltså satte jag en deg och bakade ut ett gäng semmelbullar. Det kommer att vara gott att finna i frysen när säsongen närmar sig. Fast jag skulle tro att vi kommer att tjuvsmaka innan fettisdag faktiskt…..

Som jag berättat förut är det ett recept jag har fått av min mamma för länge sen och det fungerar fortfarande alldeles utmärkt. Inte en torr semla så långt ögat (eller gommen) når blir resultatet!

 

Mammas semlor

50 g jäst, gärna för söta degar

1 1/2 dl matolja

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

3 tsk kardemumma ( gillar man inte kardemumma kan man säkert hoppa över den)

1 dl socker

13-15 dl mjöl ( Ta inte hela mängden mjöl på en gång, en del behövs till utbaket. Jag tror att det gick åt 14 dl sammanlagt idag.)

 

1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm mjölk och olja till 37º och blanda med jästen.

3. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen.

4. Låt degen jäsa under en bakduk i 30-40 min till dubbel storlek.

5. Ta upp degen och forma semmelbullar och låt dem jäsa ytterligare 30 min. Antalet beror på hur stora bullar man gör det är en smaksak.

6. Grädda i ugnen på 225º ca 10 min.

Fyll med mandelmassa och grädde, toppa med florsocker och njut!! ( Vilket vi gjorde samma kväll som baket gick av stapeln…)

image
Degen på jäsning.
image
Minisemlor och normalstora semlor.
image
Nygräddade bullar i olika storlekar.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar