I lördags gjorde jag en deal med sonen….jag bakade kladdkaka och han fick fixa middag! Något han utan problem gick med på. Att han funderade vad som fick mig att plötsligt vilja baka kladdkaka gjorde att jag insåg att det inte är något som händer särskilt ofta….
Kladdkaka med hackad mjölkchoklad
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 3/4 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 g mjölkchoklad
smör+kokos till formen
1. Sätt ugnen på 180°. Smörj en rund springform och bröa med kokos.
2. Smält smöret till kakan och låt svalna något.
3. Vispa upp äggen med strösocker. Sikta ner kakao och blanda.
4. Rör ner det smälta smöret och sikta även ner vetemjölet och en nypa salt.
5. Häll upp i formen. Hacka chokladen och fördela den över smeten i formen.
6. Grädda 20 – 30 minuter. Tiden beror på hur kladdig man vill ha den. Min kaka gräddades 23 minuter.
Gör glasyren medan kakan gräddas.
Snoddasglasyr
30 g smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
3-5 tsk starkt kaffe
ev. lite vatten
kokos att strö över kakan
1. Smält smöret och låt det svalna en aning. Tillsätt kaffet och sikta ner de torra ingredienserna. Blanda ev. ner lite vatten för att få en lagom konsistens när glasyren ska bredas på kakan.
2. Låt kakan svalna ordentligt innan glasyren breds över kakan. Strö över kokos. Servera med grädde eller vaniljglass. Bär eller frukt är också gott till!