Grahamsfrallor med pesto, parmesan och pinjenötter

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Söndag morgon och längtan efter nybakat bröd var starkt. I skafferiet lyste dinkelmjöl, som jag ofta använder till mitt bröd, med sin frånvaro så jag testade något nytt idag.

Sonen har ett längre tag önskat mackor med basilika i, men då det också saknades provade jag att blanda pesto i degen i stället. Det blev mycket gott. Ordern från sonen efter att ha ätit tre stycken till frukost var att genast skriva ner receptet. Så här kommer det:

 

Grahamsfrallor med pesto, parmesan och pinjenötter

1 pkt jäst

5 dl vatten

1/2 dl rapsolja

1 1/2 msk honung

ca 1 – 1 1/2 tsk salt

1/2 msk stött anis

3-4 msk pesto

2-3 msk fint riven parmesan

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl pinjenötter

2 dl grahamsmjöl

11-13 dl vetemjöl

ostskivor

 

 

image
Jäsning pågår.

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Värm vatten och olja fingervarmt, cirka 37º.

3. Rör ut jästen i det och blanda ner honung, salt och grahamsmjölet.

4. Tillsätt peston, riven parmesan, pinjenötterna och solroskärnorna.

5. Sedan är det dags för vetemjölet. Börja med den mindre mängden. Degen ska inte vara för hård innan jäsning.

6. Låt den arbeta en några minuter om du har bakmaskin, annars får du jobba med den för hand.

7. Jäs under bakduk 30 minuter.

8. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den lite och dela i 18 bitar.

9. Forma bröden, lägg på en plåt för att jäsa ytterligare 30 minuter. Lägg på en ostskiva av valfri sort innan gräddning. Jag använde hushållsost idag.

10. Grädda i varmluftsugn, 200º cirka 10 minuter. I vanlig ugn ska temperaturen vara 225º.

 

 

image
Direkt från ugnen, doften som spreds i köket var ljuvlig!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar