Söndag morgon och längtan efter nybakat bröd var starkt. I skafferiet lyste dinkelmjöl, som jag ofta använder till mitt bröd, med sin frånvaro så jag testade något nytt idag.
Sonen har ett längre tag önskat mackor med basilika i, men då det också saknades provade jag att blanda pesto i degen i stället. Det blev mycket gott. Ordern från sonen efter att ha ätit tre stycken till frukost var att genast skriva ner receptet. Så här kommer det:
Grahamsfrallor med pesto, parmesan och pinjenötter
1 pkt jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 1/2 msk honung
ca 1 – 1 1/2 tsk salt
1/2 msk stött anis
3-4 msk pesto
2-3 msk fint riven parmesan
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pinjenötter
2 dl grahamsmjöl
11-13 dl vetemjöl
ostskivor
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm vatten och olja fingervarmt, cirka 37º.
3. Rör ut jästen i det och blanda ner honung, salt och grahamsmjölet.
4. Tillsätt peston, riven parmesan, pinjenötterna och solroskärnorna.
5. Sedan är det dags för vetemjölet. Börja med den mindre mängden. Degen ska inte vara för hård innan jäsning.
6. Låt den arbeta en några minuter om du har bakmaskin, annars får du jobba med den för hand.
7. Jäs under bakduk 30 minuter.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den lite och dela i 18 bitar.
9. Forma bröden, lägg på en plåt för att jäsa ytterligare 30 minuter. Lägg på en ostskiva av valfri sort innan gräddning. Jag använde hushållsost idag.
10. Grädda i varmluftsugn, 200º cirka 10 minuter. I vanlig ugn ska temperaturen vara 225º.