Med smak av sommar, i mars!

Hemlagad saft, det brukar finnas i vårt skafferi men nu har flaskorna med hemgjord dryck lyst med sin frånvaro ett längre tag. Eftersom jag hade lite extra tid den här veckan passade jag på att fylla förrådet.

image
En flaska färdigblandad saft, redo att drickas upp!

 

En titt i frysen efter lämpliga bär resulterade i följande:

Vinbärssaft

2 l röda vinbär

2 l svarta vinbär

3 citroner

ca 4 1/2 l kokande vatten

ca 700 g strösocker/ liter avrunnen saft

 

1. Lägg bären och skivad citron i en stor kastrull. Häll över kokande vatten och låt det stå 1-1 1/2 dygn.

2. Sila saften och mät upp den.

3. Blanda ner ca 700 g socker per liter avrunnen saft. Jag värmde saften bara en aning så pass att sockerkristallerna löstes upp. (Inbillar mig att fler vitaminerna stannar kvar om inte saften kokas upp riktigt).

4. Skumma saften. Därefter tappade jag upp den  i rengjorda flaskor. Vill man blandar man i konserveringsmedel (Natriumbensoat, citronsyra eller Atamon) innan den tappas upp på flaskor men oftast behövs det inte, saften brukar inte räcka så länge.

Saften går ju dessutom att frysa (förutsatt att man inte använder glasflaskor). Flaskorna sköljer jag i alla fall med Atamon innan jag tappar upp saften.

 

Det blev ungefär 5 liter färdig saft så nu räcker den ett tag. Det blir cirka 20-25 liter utblandat. Späd mycket och det passar utmärkt som måltidsdryck, lite mindre då blir det sötare saftsmak.

 

image
Bär och citroner i vatten, där får de ligga 1-1 1/2 dygn.
image
I silduken.
image
3 l avrunnen bärsaft.
image
I kastrullen för att lösa upp sockret.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar