Hemlagad saft, det brukar finnas i vårt skafferi men nu har flaskorna med hemgjord dryck lyst med sin frånvaro ett längre tag. Eftersom jag hade lite extra tid den här veckan passade jag på att fylla förrådet.
En titt i frysen efter lämpliga bär resulterade i följande:
Vinbärssaft
2 l röda vinbär
2 l svarta vinbär
3 citroner
ca 4 1/2 l kokande vatten
ca 700 g strösocker/ liter avrunnen saft
1. Lägg bären och skivad citron i en stor kastrull. Häll över kokande vatten och låt det stå 1-1 1/2 dygn.
2. Sila saften och mät upp den.
3. Blanda ner ca 700 g socker per liter avrunnen saft. Jag värmde saften bara en aning så pass att sockerkristallerna löstes upp. (Inbillar mig att fler vitaminerna stannar kvar om inte saften kokas upp riktigt).
4. Skumma saften. Därefter tappade jag upp den i rengjorda flaskor. Vill man blandar man i konserveringsmedel (Natriumbensoat, citronsyra eller Atamon) innan den tappas upp på flaskor men oftast behövs det inte, saften brukar inte räcka så länge.
Saften går ju dessutom att frysa (förutsatt att man inte använder glasflaskor). Flaskorna sköljer jag i alla fall med Atamon innan jag tappar upp saften.
Det blev ungefär 5 liter färdig saft så nu räcker den ett tag. Det blir cirka 20-25 liter utblandat. Späd mycket och det passar utmärkt som måltidsdryck, lite mindre då blir det sötare saftsmak.