På fredagkvällarna brukar sonen laga mat. Ibland gör han det helt själv och ibland hjälps vi åt. Igår var ett sånt tillfälle när vi hjälptes åt. Eller för att vara korrekt, jag stod bredvid och kom med goda råd.
Det blev helstekt ytterfilé med ugnsbakade potatishalvor serverat med en god sås och sallad.
Potatisarna tvättade han och delade på mitten. Sedan saltade han dem med flingsalt och strödde över chiliflakes och mycket färsk citrontimjan. Sist av allt ringlade han över olivolja.
Till ytterfilén krossade han 1 msk rosépeppar, 1 msk grönpeppar, 1/2 msk torkad rosmarin, några nypor chiliflakes samt 3-4 nypor flingsalt. Detta lade han ut på en skärbräda. Sedan rullade han filén i kryddorna. Han stekte köttet hastigt runt om i en het stekpanna sedan fick det steka klart i ugnen tillsammans med potatisen till en innertemperatur av 72º. När köttet var klart fick det vila i folie medan potatisen stekte klart.
Såsen gjordes av cirka 1 1/2 dl creme fraiche, 3/4 dl grädde, den sky som bildades under stekning (samt i foliepaketet där köttet vilade), 1/4 köttbuljongtärning, 1 msk krossad rosépeppar och grönpeppar. Sist av allt, för att fullända det hela tillsatte han några teskedar balsamicocreme. Det blev en lysande god sås. Faktiskt blev hela middagen rasande god!!